Hösten 2010 fick Erik Paulsson, som hittills ende kommuninvånare, presentera ett byggprojekt för kommunfullmäktige. Han ville arrendera Dalmanska tomten för 1 kr/år och bygga ett underjordiskt tennismuseum samt lokaler till Hotell Skansen.

dalmanska 1

Hotellbolaget skulle i utbyte mot byggnation av lokal för tennismuseet få lov att bygga ett tvåvåningshus längs med Kyrkogatan. Huset skulle bl.a. inrymma butiker och student/personalbostäder åt Skansen.

dalmanska 2

Dåvarande kommunfullmäktige tände på idén. Den 8 december 2010 togs ett principbeslut att arrendera ut Dalmanska tomten till hotellbolaget för 1 kr per år i 25 år, med möjlighet till förlängning. Detta principbeslut innebär att enskilda intressen gynnas på bekostnad av det allmänna. Beslutet strider mot lagen (3 kap. 1§ miljöbalken).

Principbeslutet ger en enskild part (Båstadtennis & Hotell AB) möjlighet att utan konkurrens exploatera kommunens mark. Detta är särbehandling och strider mot 2 kap. 2§ kommunallagen.

Dalmanska tomten med omgivningar ingår i ett riksintresse för kulturmiljövården. I planläggningen av ett sådant riksintresse har riksantikvarieämbetet sista ordet. Enligt lagen (3 kap. 6§ miljöbalken) är det kommunens skyldighet att skydda och väl vårda ett riksintresse som ligger inom kommungränsen.

Tennismuseet har inga lokalproblem. Dessa har lösts genom att nuvarande hyresvärd erbjudit museet att stanna kvar. Vid flerårskontrakt kommer större utrymme än de tilltänkta under Dalmanska tomten att få disponeras. Lokalerna kommer dessutom att renoveras. Det hela var en förevändning för att bygga nya lokaler till Hotell Skansen.

Men kommunstyrelsens majoritet beslutade 9 sept. 2015 att godkänna detaljplanen för Neptunus 1/Dalmanska tomten. Man arbetar nu med arrende- och exploateringsavtal mellan kommunen och hotellbolaget. Ärendet avgörs i kommunfullmäktige våren 2016.

Hotellbolaget avsåg alltså att exploatera området genom att bygga underjordiska lokaler åt Hotell Skansen och Tennismuseet. Hotellbolaget ämnade även bygga ett tvåvåningshus mellan kyrkan och pastorsexpeditionen för bl.a. butiker och personalbostäder åt Hotell Skansen.

Aktionsgruppen ”Rädda Dalmanska tomten” menade att en massiv folklig opposition kunde stoppa exploateringen. Så har också skett.

Opinionslistor online, i olika butiker, på församlingshem och i föreningar har samlat in mängder av påskrifter, inte bara från medborgare i kommunen utan över hela landet. Artiklar i HD och lokaltidningen har bidragit till att sprida sprida information om exploateringen och processens märkliga turer.

Aktionsgruppen vill bevara och skydda kulturmiljön och utveckla den till en fin mötesplats för Bjärebor och besökare. 

Aktionsgruppen ville påtala hur fel det blir när en enskild exploatör med politikers hjälp kan tillskansa sig ett av kommunens mest bevaransvärda områden för ett arrende av 1 kr per år.

Viktigt att notera är att varken tennismuseeum eller lokaler till student/personalbostäder till Hotell Skansen är kommunala angelägenheter.